RECENSIE | Alex Klaasen keert in Showponies 2 de maatschappij binnenstebuiten

Zoals Alex Klaasen de wereld ziet, ziet niemand hem. In zijn nieuwe revue mag je echter even meekijken door de bril waarmee Klaasen de wereld bekijkt. Een grote roze bril, kennelijk, te zien aan de overvloed aan roze op het toneel. Toch verzet Klaasen zich duidelijk tegen de bekrompenheid van onze maatschappij. Dit doet hij niet door ertegenaan te schoppen, maar door het te omarmen en de maatschappij volledig binnenstebuiten te keren. Juist dat is wat het concept Showponies zo interessant maakt. 

Showponies 2 is, logischerwijs, een vervolg op de eerste Showponies die vorig seizoen in de Nederlandse theaters te zien was. Beide revues stellen diversiteit en de acceptatie van minderheden – met name van de LHBTQI+-community – op een absurde manier aan de kaak. De eerste revue werd lovend ontvangen door pers en publiek, waardoor de verwachtingen voor de tweede versie erg hoog lagen. Van wie vergelijkingsmateriaal heeft, zal Showponies 2 de verwachtingen niet overtreffen. Het materiaal is niet erg vernieuwend en het tempo ligt wat lager dan in de eerste revue. Toch zal de toeschouwer niet teleurgesteld worden: de avond is van het begin tot het eind boeiend en erg grappig.

Klaasen beheerst duidelijk de kunst van de revue. Met name de manier waarop hij met taal speelt, is bewonderenswaardig. Hij beheerst de Nederlandse taal op dusdanig niveau dat hij deze volledig kan ontleden en in een nieuwe dimensie kan brengen aan zijn publiek. Hij neemt je mee in een heerlijke wereld vol dubbelzinnigheden en doet dat, zoals we van hem kennen, met uitmuntend spel en vrijwel perfecte zang en dans. 

Wat alleskunner Alex Klaasen ook goed gedaan heeft, is het uitzoeken van zijn ensemble. De volledige cast is gelijk gebleven aan de eerste voorstelling en dat is een cadeautje. Zelden zie je acteurs die zo goed op elkaar ingespeeld zijn. Met name Freek Bartels, Jip Smit en Daniël Cornelissen blinken uit, maar dat ligt met name aan de regie, niet aan het talent van de andere spelers. 

Showponies 2 lijkt een zeer persoonlijke voorstelling te zijn voor Klaasen. Dat merk je niet alleen in de prachtige, klein gezongen ballads, maar juist ook in de humoristische stukken. Als toeschouwer mag je dankbaar zijn dat iemand je zó dichtbij laat komen. Dat is de kracht van Alex Klaasen. Dat is de kracht van Showponies 2. 

Gepubliceerd op Theaterparadijs.nl