INTERVIEW | Vader en dochter brengen klucht op de planken in Rijen

In de repetitieruimte kijken Silvy en Koos aandachtig naar de spelers die repeteren voor ‘Gilze en Rijen op zich al een klucht’. Silvy is de regisseur van het stuk dat Koos geschreven heeft. Niet erg bijzonder, kun je denken, tot je weet dat Silvy de dochter van Koos is. De twee werken samen aan dit project. Ondanks dat ze het zo zakelijk mogelijk houden, kunnen ze niet voorkomen dat ook het dagelijkse leven in het teken staat van de klucht: “Het leeft gewoon!” 

Het is al vijf jaar geleden dat Koos Levens besloot om een klucht te gaan schrijven. Het script lag echter jaren op de plank. Toen Koos het twee jaar geleden aandurfde om de voorstelling echt naar het theater te brengen, ging hij op zoek naar de juiste mensen. “Ik had het geschreven,” begint Koos, “maar ik had zoiets van: ik heb niet de know-how en de ervaring om het te regisseren. Toen bedacht ik me dat ik daar Silvy voor moest hebben.” Silvy Levens studeert Docent Theater aan Hogeschool ArtEz. Bijna iedere week reist ze vanuit Arnhem op en neer om haar vader te helpen. 

“Ik ga je echt niet ineens Koos noemen,” antwoordt Silvy lachend op de vraag hoe het is om als vader en dochter samen te werken aan dit project. “Maar het is wel een ander soort band die we hier hebben. Thuis pakken we bijvoorbeeld echt even een apart momentje om te overleggen over de klucht. Het is dus wel een soort losstaand iets.” Toch kunnen ze het niet laten om het er soms tussendoor even over te hebben. “We waren bijvoorbeeld bij een concert van Davina Michelle en dan gaat het toch ook éven over de klucht of zo. Het gaat automatisch, het leeft gewoon.” 

De klucht staat bol van de flauwe, soms wat grovere grappen. Voor Silvy is dat niets nieuws. “Ik ben z’n grappen wel gewend,” aldus Silvy, “maar ze zijn soms wel echt flauw. En in de tekst worden ook echt de randjes opgezocht. Soms gaan ze eroverheen.” Koos vult aan: “We hebben er een paar grappen uit moeten halen. Dat voelt Silvy heel goed aan.”  

Als Koos wordt gevraagd naar het werk van zijn dochter, begint hij te glunderen. “Ik vind het heel knap wat ze doet. Ze is toch met volwassen mensen bezig die haar niet kenden en die een sterke eigen mening hebben, maar ze kreeg het na één repetitie al voor elkaar dat ze naar haar luisterden. Ik was er bang voor in het begin, maar ze doet dat heel goed. Ik ben gewoon supertrots!” 

Beide hebben er zin in om het stuk straks echt op het toneel te zien. “Het gaat nu prima. Dat is even niet geweest, hè?” vraagt hij aan Silvy. “Nee, het was even spannend,” antwoordt zij. “De teksten zijn een hele kluif en in een klucht moet alles heel vlot gaan. Maar nu gaat het heel goed. Ik heb er alle vertrouwen in!” 

‘Gilze en Rijen op zich al een klucht’ is op 14 december te zien in CC De Boodschap in Rijen. De allerlaatste kaartjes zijn te koop via ccgr.nl.  

Gepubliceerd in Weekblad Gilze en Rijen

Tags: