COLUMN | Stagelopen: betalen om fulltime te werken

Als ijverige student was ik ontzettend enthousiast om vorig semester aan mijn stage te beginnen. Ik studeer communicatie en had een stage gevonden bij een PR-bureau dat een belangrijke speler is binnen de live-entertainmentindustrie. En omdat ik erg leergierig ben en het beste van mijzelf wilde ontdekken tijdens mijn stage, heb ik mijn keuze niet laten bepalen door de stagevergoeding. Niet erg handig, ontdekte ik later. Hoewel je namelijk veertig uur per week je longen uit je lijf werkt bij je stagebedrijf, blijf je gewoon collegegeld betalen. Ik heb dus verlies gedraaid op een half jaar fulltime werken.

Als student betaal je per jaar ruim €2000,- aan collegegeld. Hoewel dit voor een student een gigantisch bedrag is, begrijp ik nog wel waar dit geld vandaan komt. Je studie moet natuurlijk gefaciliteerd worden, waarvoor bijvoorbeeld gebouwen met collegezalen en studieplekken, docenten en andere medewerkers nodig zijn. Het geld hiervoor moet ergens vandaan komen. Oftewel: hoewel ik eigenlijk vind dat studeren gratis zou moeten zijn, snap ik nog wel dat er jaarlijks – of in mijn geval maandelijks – een behoorlijk bedrag van onze rekening wordt afgeschreven. 

Wat ik níet snap, is dat je zo’n duizend euro kwijt bent aan een semester waarin je nauwelijks van die faciliteiten gebruik maakt. In mijn stageperiode is mijn stagedocent welgeteld twee keer op bezoek geweest. Verder heb ik wellicht twee of drie mailwisselingen met de goede man gehad. Ik ben níet op school geweest en heb dus geen gebruik gemaakt van klaslokalen of studieplekken. Wél heb ik de longen uit mijn lijf gewerkt, ten minste veertig, soms vijftig uur per week. 

Van mijn stagebedrijf kreeg ik een vergoeding van €150 in de maand (terwijl niet eens ieder bedrijf de mogelijkheid heeft om een stagevergoeding te bieden). Daar stond een maandelijkse incasso van €232,30 tegenover. Ik werkte fulltime en betaalde daar per saldo dus zo’n tachtig euro in de maand voor. Een belachelijk principe, vind ik. 

Studenten zijn arme wezens en zouden hiertegen beschermd moeten worden. Het zou logisch zijn om studenten in dat ene semester dat ze stagelopen minder te laten betalen, zodat de kosten gevoelsmatig opwegen tegen de baten vanuit de opleiding. Want als je voor 20 contacturen in de week hetzelfde bedrag betaalt als voor vier contacturen in een heel semester, voel je je als arme student nogal bekocht. 

Gepubliceerd op radar.avrotros.nl